TERVHIBÁK

TERVHIBÁK

1. Tervhibák mennyisége növekszik. Megítélésem szerint elért egy olyan mértéket, hogy rendszerszinten kellene megpróbálni a csökkentésért tenni. Jelentős ellenállásra számítok a TERVEZŐI PRAXISTis folytatóktól.

2. Tervhibák kötelező listázása szükséges lenne. SORSZÁMOZVA STB…..

3. Módosító tervlapokon -- fedvénytervek -- felhőzéssel és sorszámozással és szövegesen is jelölni kell a módosítás lényegét.

4. Tervfelülvizsgálat visszaállítása. Sajnálatos módon az MÉK nem ért egyet a tervellenőrzéssel …... KAMARÁK KÖZÖTTI EGYEZTETÉSRE LENNE SZÜKSÉG.

5. Szabályos, de rendkívül célszerűtlen tervek megítélése.

6. A KIVITELI TERV legvégső felülvizsgálatát a tűzvédelmi szaktervezőnek kellene elvégezni. A túzvédelmi tervek előírásai nem tükröződnek a végső tervváltozatban. A tapasztalatom az, hogy a TŰZVÉDELMI TERV az általános tervezési folyamat első harmadában készül el. Fontos írányokat jelül ki szinte minden szakág számára. Gyakorlatban ezeket a szakágak hiányosan ültetik át a saját terveikbe. Saját munkamódszeremmé vált, hogy a TŰZVÉDELMI TERVVEL kezdem meg egy TERVDOKUMENTÁCIÓ megismerését.

7. Érdemes lenne megoldani, hogy meghatározott mennyiségű és minőségű tervhiba esetén a tervező – függetlenül a presztízsétől, hírnevétől, korától és társadalmi szerepvállalásától – veszítse el a szerzői jogait, lehessen a rendszeresen hibázó, „megmagyarázós” tervezőt – az építési folyamat többi szakmai résztvevőjéhez hasonlóan – leváltani. Ennek érdekében érdemes lenne egy olyan szakmai tervvizsgáló testület létrehozása, akinek csak ez a dolga (nem lehet tervező, műszaki ellenőr, FMV, vagy befektető).

8. BIM szabályozása szükséges , a tervszállítás DIGITÁLIS és PAPÍR alapú vonatkozásait szabályozni kellene.


Featured Posts
Posts are coming soon
Stay tuned...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square