top of page

KÖLTSÉGVETÉS ÉS ÁRKALKULÁCIÓ

1. Az utóbbi időben aránytalanul (??) megnövekedett a Mérnöki közreműködés költsége egy projekten belül. Főleg a kis költségvetésű munkáknál torzul el az arány leginkább. A PÁLYÁZATOS projektek esetében viszont fordított a helyzet a jellemzően 1,5 % -os Műszaki ellenőrzés közreműködési díj az alcsony költségvetésű,de elhuzódó projektek esetében nem nyújt fedezetet egy normál szinvonalú műszaki ellenőrzésre 3 szakág számára.

2. A kivitelezés során a FŐVÁLLAKOZÓ a közvetlen anyagköltségen (beszállítói költségeken) , gép költségen és munkabér költségen ( ALVÁLLALKOZÓI DÍJAK) kívül egyre jelentősebb MÉRNÖKI KÖZREMŰKÖDÉSI költségekkel is számol. Egy kivitelezésen akár 6 -10 FMV is tevékenykedhet különböző szakágakban. Az építésvezetőségek szervezeti felépítésének ( ORGANIKGRAMM) a költségét javaslom külön FŐÖSSZESÍTŐI FEJEZETBE megadni. Az egyes közreműködők esetében rögzíteni szükséges a munkaidő valós tartamát ami a projekthez kötődik. Különösen GÉPÉSZETI és ELEKTROMOS szakágak esetében a cégek 2 -3-4 projektet is terhelnek egy-egy szakági projektfelelősre. Ez a gyakorlatban lényegében megszünteti a valódi fővállalkozói szakági építésvezetési tevékenységet.

3. Bevezetném a gyakorlatba ismét az ÉPÍTÉSVEZETŐSÉGI ÁLTALÁNOS KÖLTSÉG fogalmát ( újra értelmezve kissé) Ezen költségeket jelenleg az A+D egységárak rejtik el, foglalják magukba. Időként jelentősen torzítva ezeket az általános piaci egységárakhoz képest.

4. A fentiek szerint szükségesnek látom a kivitelezés irányításában a HOZZÁADOTT MÉRNÖKI SZOLGÁLTATÁS fogalmát definiálni és anyagilag meghatározni MENNYISÉGBEN és MÍNŐSÉGBEN egyaránt. Nyílvánvaló, hogy az Építésvezetési munka mínősége és mennyisége alapvetően befolyásolja egy-egy építkezés sikerét és csak ENNEK NINCSEN meghatározott piaci ára ( ÉRTÉKE) konkrétan kifejezve egy árajánlatban vagy költségvetésben.


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page