E -NAPLÓ müködése és szabályai

May 27, 2019

E -NAPLÓ müködése és szabályai

 

1. Több működési elve szembemegy a szokásos szakmai eljárással, például a munkaterület átadása-átvétele

 

2. A MUNKAVÉGZÉSI 15 napos moratóriumot szoftveresen is meg kellene akadályozni. Inaktívvá kellene tenni a naplót addig.

 

3. Nincs egyértelműen meghatározva, hogy a MUNKAVÉGZÉS kezdete mitől számít. Van olyan gyakorlat, hogy a MUNKATERÜLET ÁTDÁSÁT tekinti annak, pedig vannak olyan munkák, amelyek csak ÉPÍTÉSELŐKÉSZÍTÉS körébe tartoznak és nem kellene hozzá hatósági ellenőrzés. pl . Bozótírtás, ideiglenes áram, víz kiépítése.

 

4. E-NAPLÓ megnyitó személytől nem kér megadni sem TELEFONSZÁMOT, sem EMAIL címet …., de a tervezőtől igen. A legutóbb én nyitottam a naplót és TERVEZŐT hívták fel telefonon, mert más szám nincs a rendszerben.

 

5. Toronydaru (teherlift) telepítő cégek BÉRBEADÓNAK számítanak és így nem szükséges számukra az E-NAPLÓBA való részvétel, nincs ALNAPLÓJUK. A tornyderu nem egy fúrógép vagy irodakonténer, hanem az építkezés legfontosabb vezérgépe és ennek nincs nyoma jelenleg a naplóban. EGYSZEMÉLYI FELELŐS NEVESÍTÉSE.

 

6. Tervezők gyakran nincsenek az E-NAPLÓBA behívva, nincsen szerepkörük kiosztva. Tervezői nyilatkozatok stb. e-mailként kerülnek rögzítésre más szereplő által.

 

7. Az FMV SAJÁT ADATOK --- KÉPVISELT CÉGEK rovatba rögzítésre került cégek nem kapnak rendszerszerű visszajelzést, hogy felvették őket KÉPVISELT CÉGNEK.

 

8. Szabályosan megszüntetett szerpkör esetében a E-NAPLÓ véglegesen törlődik a portfólióból és minden nem hozzáférés egyszer és mindenkorra megszűnik. Beleértve a betekintést és a letöltést is. Ha a szerepkör visszavonója ÖNKÉNYESEN teszi ezt meg -- nincs lemondó kód --- akkor a napló jogszerű ARCHIVÁLÁSÁRA már nincs lehetőség. Nyomnélkül nem lenne szabad elvonni a szerpkört.

 

9. Munkaterület átadása KIVITELEZŐ NAPLÓVEZETÉSÉRT FELELŐS részére hibás. A helyes gyakorlat a valóságban mindig is létezett. Az ÉPÍTTETŐ képviseletében a MŰSZAKI ELLENŐR adja át az FMV -nek. Most akár hetekig is létezhet ÉPÍTÉSI TERÜLET átadva úgy, hogy nincs delegált FMV az E-NAPLÓBAN.

 

10. Az FMV szerepkörből nem lehet szabályozottan kiszállni az egész folyamatott rendezni szükséges.

10/A. Új FMV belépése, ÉPÍTÉSFELÜGYELET SZEREPE, Kivitelezés felfüggesztése FMV hiányában.

10/B. Taratósan megbetegedett FMV

10/C. Meghalt FMV

 

11. FMV nyílatkozat felülete nem alkalmas RÉSZLEGESEN elkészült épületre

 

12. A szomszédos ingatlanokat érintő munkavégzések során az érintett ingatlan tulajdonos képviselőjének nincsen szerepe az E-NAPLÓBAN építési naplóban.

 

13. A szomszédos ingatlanokat érintő munkavégzéseknek legalább egy ALNAPLÓ JELLEGŰ felületet kellene biztosítani. Felmerülő kapcsolódási pontok : 1. alaptest megerősítés 2. horgonybefűrás 3. kéménymagasítás 4. légrések fedési munkái 5. LÉGUDVAROK

 

14. Szomszédos ingatlanokon végzett munkarészek FMV felelőssségvállalása nincs szabályozva.

 

15. Eltűnt, felszámolt, elhunyt szub-alvállalkozó esetén a teljes alvállalkozói sor naplózárása törvényesen nem megoldott, érdemes lenne bevezetni a felügyeleti (hatósági) naplózárás intézményét.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts

May 27, 2019

May 27, 2019

May 27, 2019

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

NAIH-109847/2016

created by AndreaKoza  2016 

  • Facebook Social Icon